Prudnickie Centrum Medyczne S. A. w Prudniku
Zamawiający
Ogłoszenie nr 500089775-N-2018 z dnia 24-04-2018 r.
Prudnickie Centrum Medyczne S. A. w Prudniku: Całodobowe wyżywienie pacjentów Prudnickiego Centrum Medycznego S. A. w Prudniku

OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia:
obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy:
zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
nie
Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:
tak
Numer ogłoszenia: 538237-N-2018
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:
nie

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES:
Prudnickie Centrum Medyczne S. A. w Prudniku, Krajowy numer identyfikacyjny 532448467, ul. Szpitalna   14, 48-200  Prudnik, woj. opolskie, państwo Polska, tel. 774067890, e-mail przetargi@pcm.prudnik.pl, faks .
Adres strony internetowej (url): www.pcm.prudnik.pl
I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Inny: Spółka prawa handlowego
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Całodobowe wyżywienie pacjentów Prudnickiego Centrum Medycznego S. A. w Prudniku
Numer referencyjny(jeżeli dotyczy):
2/III/2018
II.2) Rodzaj zamówienia:
Usługi
II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:
Przedmiot zamówienia obejmuje świadczenie usługi całodobowego wyżywienia pacjentów przez wszystkie dni w roku na rzecz Prudnickiego Centrum Medycznego S.A. w Prudniku, ul. Piastowska 64, 48-200 Prudnik oraz Zakładu Opiekuńczo – Leczniczego w Głogówku, ul. Konopnickiej 2, 48-250 Głogówek. Dostawa posiłków w ściśle określonych godzinach do wyznaczonych pomieszczeń dystrybucji posiłków (zgodnie z harmonogramem pkt n.). Średnia ilość pacjentów objętych całodobowym wyżywieniem – 106 pacjentów na dobę. Roczne zapotrzebowanie na całodobowe wyżywienie 38 690 pacjentów, tj. 77 380 w okresie 24 miesięcy. Podana przez Zamawiającego szacunkowa ilość jest niezbędna dla wyliczenia ceny oferty i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu w zależności od rzeczywistych potrzeb Zamawiającego. Rozliczanie wykonanych usług będzie się odbywało na podstawie rozliczenia za każdy wydany posiłek, a nie na podstawie przyjętego wskaźnika osobodnia. Za osobodzień rozumie się wydanie 3 posiłków (śniadanie, obiad, kolacja oraz dodatki wynikające z diet) w każdym dniu miesiąca. Podana ilość jest ilością szacunkową, a Wykonawca będzie mógł żądać wynagrodzenia w wysokości określonej w umowie tylko z tytułu faktycznie zamówionych i wydanych posiłków. Wykonawca zobowiązuje się, że zalecane racje pokarmowe, ich wartość kaloryczna i zawartość składników odżywczych będzie zgodna z normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Państwowej Inspekcji Sanitarnej jak również z przepisami prawa w zakresie higieny żywienia i żywienia w szpitalach. Jednocześnie Wykonawca zobowiązuje się skalkulować cenę w ten sposób, aby koszt produktów zużytych do przygotowania posiłków jednego osobodnia (tzw. wsad do kotła) był nie mniejszy niż 50 % ceny netto za osobodzień z uwzględnieniem posiłków wynikających ze zleconych diet. Ilość i rodzaj diet wydawanych w poszczególnych kuchenkach oddziałowych na dobę została wyszczególniona w załączniku nr 6 do SIWZ. Rodzaj, ilość diet oraz dodatków uzależniona jest od stanów chorobowych pacjentów przebywających w szpitalu i ulega zmianom w dniach przyjęć i wypisów. Podane ilości mają charakter szacunkowy i mogą ulec zmianie (zwiększyć się lub zmniejszyć się). Zamawiającemu przysługuje prawo wyboru ilości zamawianego asortymentu w granicach określonych wartością umowy. Pacjenci z dietą cukrzycową otrzymują dodatek cukrzycowy 2 x dziennie: - II śniadanie wymienniki węglowodanowe – 2,5 (2 - pieczywo, produkty zbożowe; 0,5 - owoce), wymienniki białkowe - 0,5, wymienniki tłuszczowe - 1, - Podwieczorek wymienniki węglowodanowe – 3,5 (2 - pieczywo, produkty zbożowe; 1 - owoce; 0,5 - produkty mleczne), wymienniki tłuszczowe - 1. W przypadku pacjentów z dietą wysokobiałkową (sonda, płynna gęsta) – dodatek wysokobiałkowy otrzymują 2 x dziennie. Dieta wysokobiałkowa będzie zamawiana indywidualnie zgodnie z zapotrzebowaniem. Dieta bezmleczna i nerkowa będzie zamawiana indywidualnie zgodnie z zapotrzebowaniem oddziału. Wykonawca będzie przygotowywać jadłospisy oraz posiłki dla wszystkich pacjentów hospitalizowanych przez okres trwania umowy z uwzględnieniem zalecanych diet na bazie kuchni własnej. Jadłospis powinien zawierać gramaturę i kaloryczność wszystkich proponowanych posiłków. Wykonawca udziela gwarancji, że posiłki będą urozmaicone, z uwzględnieniem sezonowości, dni świątecznych i tradycji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Artykuły spożywcze i inne produkty/surowce niezbędne do przygotowania posiłków wykonawca kupuje na własny koszt. Pielęgniarka naczelna, dietetyk oraz inne osoby wyznaczone ze strony Zamawiającego mają prawo do kontroli pomieszczeń użytkowanych przez Wykonawcę pod względem stanu higieniczno – sanitarnego, przeglądu dokumentacji sanitarno – epidemiologicznej oraz stosowanych procedur. Wykonawca zapewnia dostawę przygotowanych posiłków na poszczególne oddziały szpitalne mieszczące się w budynkach przy ul. Piastowskiej 64, 48-200 Prudnik oraz ul. Konopnickiej 2, 48-250 Głogówek. Harmonogram wydawania posiłków oraz jego zmiany zatwierdza dietetyk szpitalny wyznaczony przez Zamawiającego. Harmonogram ten musi być dostosowany do pracy poszczególnych oddziałów szpitalnych. Harmonogram dostaw posiłków: Lp. Rodzaj posiłku Godzina dostawy (+/- 15min) 1. Śniadanie 7.00 2. Drugie śniadanie dostarczane wraz z pierwszym śniadaniem 3. Obiad 12.00 – 12.30 4. Podwieczorek dostarczane wraz z obiadem 5. Kolacja dostarczane wraz z obiadem Zamawianie posiłków odbywać się będzie na podstawie pisemnych zamówień wystawianych przez Zamawiającego, gdzie podany będzie rodzaj posiłku, liczba pacjentów i rodzaj diet. Zalecenia będą składane Wykonawcy do godz. 6.30 dnia, w którym obowiązuje dostawa. W pojedynczych przypadkach (w sytuacji podyktowanej stanem chorobowym pacjenta) zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany zamówienia do godz. 11.00 w dniu, w którym obowiązuje dostawa. Wykonawca zobowiązany będzie do przedstawienia Zamawiającemu jadłospisu obowiązującego przez 10 kolejnych dni - najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem obowiązywania jadłospisu. Osoba wyznaczona ze strony zamawiającego (dietetyk lub inna wyznaczona osoba) ma prawo do: kontroli wydawanych posiłków pod względem ilości, jakości, kaloryczności i estetyki wydawanych posiłków, degustacji i oceny organoleptycznej sporządzanych posiłków, zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę w przypadkach niezgodności z wymaganiami opisanymi przez Zamawiającego. Obowiązek porcjowania posiłków i dostarczania ich do pacjentów spoczywa na pracownikach Zamawiającego (Salowej przy współudziale pielęgniarki). Wykonawca w ramach zamówienia jest zobowiązany do dostarczania posiłków na oddziały Zamawiającego. Do posiłków należy uwzględnić: - śniadanie – herbatę, zupę mleczną, - obiad – kompot, kisiel płynny, herbata itp., - kolacja – herbata wraz z cukrem. Wykonawca jest zobowiązany do dostarczania drugiego śniadania i podwieczorku dla pacjentów chorych na cukrzycę, do Oddziału Pediatrycznego oraz do ZOL, zgodnie harmonogramem pkt n.). Zestawy posiłków dla pacjentów muszą zawierać zróżnicowane menu; posiłki nie mogą się powtarzać w jednej dekadówce (10 dniowy jadłospis). Uwaga: Zamawiający przewiduje zapewnienie dla pacjentów przebywających w ZOL dodatku owocowego w postaci ¼ jabłka podawanego wraz z wybranym posiłkiem w ciągu dnia. W gestii Zamawiającego pozostaje dieta ścisła (kleik ryżowy). Nie dopuszcza się żywności modyfikowanej genetycznie, gotowych potraw w tym gotowych garmażeryjnych potraw mrożonych, zup w proszku, jajek w proszku, stosowanie suszu warzywnego, puree ziemniaczanego na bazie suszu, soi, produktów masłopodobnych, seropodobnych, miodu sztucznego, nisko jakościowych wędlin o dużej zawartości tłuszczu. Dostarczane posiłki powinny: - zawierać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję, - zawierać prawidłowy skład pod względem wartości energetycznej i odżywczej (prawidłową zawartość składników odżywczych, witamin, kaloryczność, składników mineralnych, - być bezpieczne - nie zawierać zagrożeń biologicznych, mikrobiologicznych, fizycznych, chemicznych.
II.4) Informacja o częściach zamówienia:
Zamówienie było podzielone na części:
nie
II.5) Główny Kod CPV: 55321000-6

Dodatkowe kody CPV: 55520000-1, 55521200-0, 55322000-3
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
Przetarg nieograniczony
III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów
nie
III.3) Informacje dodatkowe:
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
Postępowanie / część zostało unieważnione
tak
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania:
Zgodnie z dyspozycją art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Prawo zamówień publicznych, Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najkorzystniejszą ceną przewyższa kwotę, którą Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, chyba że Zamawiający może zwiększyć tę kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty. Cena najkorzystniejszej oferty to 1 036 272,96 zł. Zamawiający stosownie do art. 86 ust. 3 ustawy Pzp przed otwarciem ofert podał kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia w wysokości 967 250,00 zł brutto. Jest to jednocześnie maksymalna kwota, którą Zamawiający może przeznaczyć na realizację zamówienia.

IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ

IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie   na podstawie art.  ustawy Pzp.
IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
 
Copyright © 2010 Urząd Zamówień Publicznych